Hvidvinskasse nr. 76 (Maj-Juni)

2023 Picpoul De Pinet, Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

Drue: Picpoul

Distrikt: Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 13%

Picpoul De Pinet er en grøn druesort der dyrkes i Languedoc og Catalonien ─ og på et vindistrikt af samme navn, hvor druen har været dyrket lige siden det 14. århundrede. Picpoul De Pinets vinmarker ligger sydøst for Montpellier bag lagunen Etang de Thau. Kysten er kendt for sin bestand af flamingoer, og vintrene her er så milde, at en del flamingoer vælger at overvintre. Den maritime indflydelse på klimaet er stærk med friske, kølige briser fra Middelhavet. Solskin er der ingen mangel på, mens det er mere småt med nedbør; kun 400 mm om året bliver det til. Det forblæste landskab har en sandet, kalkrig jordbund, hvor vinmarkerne ligger spredt mellem buskadser med lav kratvækst (garrigue) og arealer med nøgne klipper.

Vinen

Picpoul De Pinet, der opnåede den fine AOC status i 2013, er det eneste vindistrikt i Languedoc, hvor der kun laves hvidvin. Neptune er navnet på de høje, slanke flasker, som vinen aftappes i, hvor malteserkorset samt et bølge-mønstrer på flaskens hals er præget i det grønne glas. Domaine de Guillemarine har været i samme families eje i flere generationer. Vingården har de senere år undergået en betydelig renovering med opgradering af det tekniske udstyr, og de nuværende ejere har fokuseret på den form for økologisk vinavl, der kaldes ”Lutte raisonnée”, som direkte oversat betyder en kamp med fornuft. Det handler om en pragmatisk tilgang til brugen af sprøjtemidler, som ikke er totalt forbudt, men som kun bruges i små mængder når det er absolut nødvendigt, hvilket sjældent er tilfældet på grund af det tørre, blæsende klima. Den lyse vin i glasset har et grønligt skær og en blomstrende duft af lime, kaprifolium og grønne æbler. Smagen har delikate toner af grapefrugt, stikkelsbær og grønne urter, som ledsages af en forfriskende frugtsyre hele vejen frem til finalen.

Maden

Picpoul De Pinet er anerkendt som en suveræn vin til maden. En eminent ledsager til et fad østers. Den store Etang de Thau lagune er kendt for sit fiskeri samt et center for produktion af skaldyr, som bl.a. leverer halvdelen af forbruget af østers på det franske marked. Er du ikke til østers er der andre muligheder som muslinger i hvidvin, fiskeretter og Salade Nicoise.

*indeholder sulfitter

2023 Riporta Pecorino, Terre di Chieti IGP, Italien

Drue: Pecorino

Distrikt: Terre di Chieti IGP, Italien

Årgang. 2023

Vol: 12,5%

Hvis navnet Pecorino lyder bekendt, skyldes det nok at Pecorino ikke alene er navnet på en grøn drue, der er udbredt på vinmarkerne midt i Italien, men også navnet på en populær, italiensk ost. Navnet på osten kommer fra det italienske ord “pecora”, som betyder får, og netop fåremælk er hovedingrediensen for Pecorino osten. Forbindelsen mellem får og druesort skyldes ifølge en lokal legende fårenes forkærlighed for Pecorino-druer, når de vandrede gennem vinmarkerne. Pecorino er en af Italiens ældste, grønne druesorter, og den dag i dag kan man finde vilde Pecorino vinranker på skrænterne i Sibillini-bjergene, et naturskønt område, nordøst for Rom. Monti Sibillini er en del af Appenninerne ─ den 1200 km lange bjergkæde ned gennem Italiens støvleskaft parallelt med Adriaterhavskysten fra Alperne i nord til Calabrien i syd. Det er et vildt landskab, men klimaet er mildt og solrigt på den side, der vender ud mod Adriaterhavet. Terre di Chieti ligger i højdedragene omkring byen Chieti ned mod lavlandet ved kysten. Den tætte beliggenhed til Adriaterhavet er med til at sikre natte-køling af druerne i de sommerhede vinmarker, hvor regnen er sparsom.

Vinen

Der er spræl i de hvide vine på Pecorino-druen, hvis små drueklaser, sammen med en lav ydelse per hektar, skaber gode betingelser for en optimal vinkvalitet. Efter høsten udblødes druemosten med skallerne i 12 timer ved 3 °C. Selve gæringen finder sted ved 12 °C, hvor 80% af mosten gæres i ståltank og 20% på egefade. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, citrus og grønne urter. Den unge vin er livlig og frisk i munden med smag af grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler samt et diskret strejf af toner fra egefadet. Den friske frugtsyre og læskende mineralitet får mundvandet til at løbe og skærper appetitten.

Maden

Pecorino udmærker sig ved sin vidunderlige friskhed, som kommer bedst til sin ret, når vinen serveres ung og kølig. En moderat alkoholstyrke gør den velegnet som aperitif, mens vinens madvenlige tørhed betyder at glasset helt naturligt kan følge med ind til bordet, hvor den vil passe strålende til en forret som pastasalat med skaldyr eller en hovedret som kulmule pocheret med hvidvin og grøntsager.

*indeholder sulfitter

2023 Attrapez-moi si tu peux, Chenin Blanc, Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Drue: Chenin Blanc

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

”Fang mig hvis du kan”, siger den vakse kanin på scooteren om hvidvinen, der er lavet på 100% Chenin Blanc og 200% passion! Det familieejede vinfirma Les Domaines Auriol, har vingårde i forskellige distrikter i Sydfrankrig og er i dag en af de største spillere i Languedoc-Roussillon regionens stigende satsning på økologiske og biodynamiske vine. Chenin Blanc vinstokkene er plantet på en syd, sydøst-vendt skråning 250 m over havet. Der er masser af sol til at modne druerne og kølige vinde fra Pyrenæerne til at holde drueklaserne sund og fri for skimmelsygdom, hvilket letter arbejdet med økologisk dyrkning af frugten. Jordbunden består af sediment skyllet ned fra Pyrenæerne afvekslende med kalkrige aflejringer fra gammel havbund, som er med til at give vinen finesse.

Vinen

Chenin Blanc blomstrer tidligt og modner sent, og det giver en lang vækstsæson, som er afgørende for, at den modnes ordentligt, og druen trives bedst i et varmt, solrigt klima som man typisk finder i Sydfrankrig. Ud over sin generøse smagsfylde er Chenin Blanc kendetegnet ved mostens naturligt høje syreindhold, som er med til at give vinen rygrad og karakter. Drueklaserne høstes om natten for at bevare mostens syre og aromastoffer intakt. Efter en skånsom presning af druerne gæres vinen ved lav temperatur (14 °C). Et ophold i ståltank sammen med bundfaldet af druerester og døde gærceller er med til at øge vinens aromatiske kompleksitet. Den unge vin i glasset har en funklende grøn tone og en indbydende duft af Reine Claude blommer og honningmelon. Den let cremede mundfylde har en smagspalet med fersken, melon. kvæde og lime som slutter af med en frisk frugtsyre. En herlig vin der kombinerer behagelig frugtfylde med madvenlig tørhed.

Maden

Den scooter, som den lille kanin sider på, skal symbolisere vinens smidighed, når det drejer sig om hvilke retter vinen kan ledsage. Les Domaines Auriol har tre forslag til hvilke retter Chenin Blanc kan ”tage til ægte”. Mariage de raison:  fornufts-ægteskabet udgøres af retter med hvidt kød eller lækre tærter. Mariage de Saison: det årstids-relaterede ægteskab fremhæver asparges som mulighed. Mariage de volupté: det vellystige ægteskab frådser i alt godt fra havet eller gode gedeoste.

*Indeholder sulfitter

2023 Domíni Veneti Soave Classico, Soave DOC, Italien.

Drue: Garganega, Trebbiano, Chardonnay

Distrikt: Soave DOC, Italien.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Soave er et populært hvidvinsdistrikt i Veneto-regionen, som deler navn med den smukke by Soave øst for Verona. På italiensk betyder Soave også ”mild” eller ”blid”, hvilket begge er ganske træffende beskrivelser af den berømte hvidvin. Domíni Veneti er produceret af Cantina di Negrar − et vinkooperativ, der i 1933 blev stiftet af seks lokale vinbønder. Det velanskrevne kooperativ består i dag af 230 partnere, der sammen med et hold af professionelle vinmagere tilstræber at producere vin efter områdets gamle traditioner. Cantina Negrars vinmarker ligger i den originale Valpolicella Classico zone, og vinen dyrkes efter bæredygtige principper. Klimaet i Soave-distriktet bærer præg af naboskabet til Po-sletten, hvor der om efteråret stiger tågebanker op fra floden, som kan skabe grobund for angreb af råd og svamp. Her er det heldigt at druesorten Garganega, som efter reglerne skal udgøre mindst 70% af druerne til Soave, er en robust, tykskallet drue, som er vel rustet til at modstå svampeangreb. Det har også betydning, at mængden af drueklaser på vinstokken holdes nede, så druerne ikke sidder for tæt sammen.

Vinen

Druerne er høstet i slutningen af september og efter afstilkning og presning er mosten gæret ved 14-16 °C. Efter gæringen lagres den unge vin på rustfri ståltanke for at bevare dens frugt og friskhed. Garganega er rygraden i Soave og Domíni Veneti har mange af de kvaliteter, der definerer Soave Classico vinenes typicitet. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Duften har toner af æbler, mandler og lime med et pift af grønne urter. Smagen er mild og blød med en let cremet struktur men også en stimulerende frisk stil med fin frugtkarakter, sprød syre og et strejf af aromatisk bitterhed i eftersmagen. En typerigtig Soave Classico, der lever op til de kvaliteter, der har gjort denne vintype verdensberømt.   

Maden

Domíni Veneti er på hjemmebane som ledsager til antipasti, små hapsere, som en tallerken med skiver af skinke, pølse og ost, før det egentlige måltid. Men det fulde udbytte af vinens kvaliteter får man ved at servere den køligt til pastaretter med fisk og grøntsager.

*indeholder sulfitter

2023 Picpoul De Pinet, Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

2023 Riporta Pecorino, Terre di Chieti IGP, Italien

Drue: Picpoul

Distrikt: Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 13%

Picpoul De Pinet er en grøn druesort der dyrkes i Languedoc og Catalonien ─ og på et vindistrikt af samme navn, hvor druen har været dyrket lige siden det 14. århundrede. Picpoul De Pinets vinmarker ligger sydøst for Montpellier bag lagunen Etang de Thau. Kysten er kendt for sin bestand af flamingoer, og vintrene her er så milde, at en del flamingoer vælger at overvintre. Den maritime indflydelse på klimaet er stærk med friske, kølige briser fra Middelhavet. Solskin er der ingen mangel på, mens det er mere småt med nedbør; kun 400 mm om året bliver det til. Det forblæste landskab har en sandet, kalkrig jordbund, hvor vinmarkerne ligger spredt mellem buskadser med lav kratvækst (garrigue) og arealer med nøgne klipper.

Vinen

Picpoul De Pinet, der opnåede den fine AOC status i 2013, er det eneste vindistrikt i Languedoc, hvor der kun laves hvidvin. Neptune er navnet på de høje, slanke flasker, som vinen aftappes i, hvor malteserkorset samt et bølge-mønstrer på flaskens hals er præget i det grønne glas. Domaine de Guillemarine har været i samme families eje i flere generationer. Vingården har de senere år undergået en betydelig renovering med opgradering af det tekniske udstyr, og de nuværende ejere har fokuseret på den form for økologisk vinavl, der kaldes ”Lutte raisonnée”, som direkte oversat betyder en kamp med fornuft. Det handler om en pragmatisk tilgang til brugen af sprøjtemidler, som ikke er totalt forbudt, men som kun bruges i små mængder når det er absolut nødvendigt, hvilket sjældent er tilfældet på grund af det tørre, blæsende klima. Den lyse vin i glasset har et grønligt skær og en blomstrende duft af lime, kaprifolium og grønne æbler. Smagen har delikate toner af grapefrugt, stikkelsbær og grønne urter, som ledsages af en forfriskende frugtsyre hele vejen frem til finalen.

Maden

Picpoul De Pinet er anerkendt som en suveræn vin til maden. En eminent ledsager til et fad østers. Den store Etang de Thau lagune er kendt for sit fiskeri samt et center for produktion af skaldyr, som bl.a. leverer halvdelen af forbruget af østers på det franske marked. Er du ikke til østers er der andre muligheder som muslinger i hvidvin, fiskeretter og Salade Nicoise.

*indeholder sulfitter

Drue: Pecorino

Distrikt: Terre di Chieti IGP, Italien

Årgang. 2023

Vol: 12,5%

Hvis navnet Pecorino lyder bekendt, skyldes det nok at Pecorino ikke alene er navnet på en grøn drue, der er udbredt på vinmarkerne midt i Italien, men også navnet på en populær, italiensk ost. Navnet på osten kommer fra det italienske ord “pecora”, som betyder får, og netop fåremælk er hovedingrediensen for Pecorino osten. Forbindelsen mellem får og druesort skyldes ifølge en lokal legende fårenes forkærlighed for Pecorino-druer, når de vandrede gennem vinmarkerne. Pecorino er en af Italiens ældste, grønne druesorter, og den dag i dag kan man finde vilde Pecorino vinranker på skrænterne i Sibillini-bjergene, et naturskønt område, nordøst for Rom. Monti Sibillini er en del af Appenninerne ─ den 1200 km lange bjergkæde ned gennem Italiens støvleskaft parallelt med Adriaterhavskysten fra Alperne i nord til Calabrien i syd. Det er et vildt landskab, men klimaet er mildt og solrigt på den side, der vender ud mod Adriaterhavet. Terre di Chieti ligger i højdedragene omkring byen Chieti ned mod lavlandet ved kysten. Den tætte beliggenhed til Adriaterhavet er med til at sikre natte-køling af druerne i de sommerhede vinmarker, hvor regnen er sparsom.

Vinen

Der er spræl i de hvide vine på Pecorino-druen, hvis små drueklaser, sammen med en lav ydelse per hektar, skaber gode betingelser for en optimal vinkvalitet. Efter høsten udblødes druemosten med skallerne i 12 timer ved 3 °C. Selve gæringen finder sted ved 12 °C, hvor 80% af mosten gæres i ståltank og 20% på egefade. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, citrus og grønne urter. Den unge vin er livlig og frisk i munden med smag af grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler samt et diskret strejf af toner fra egefadet. Den friske frugtsyre og læskende mineralitet får mundvandet til at løbe og skærper appetitten.

Maden

Pecorino udmærker sig ved sin vidunderlige friskhed, som kommer bedst til sin ret, når vinen serveres ung og kølig. En moderat alkoholstyrke gør den velegnet som aperitif, mens vinens madvenlige tørhed betyder at glasset helt naturligt kan følge med ind til bordet, hvor den vil passe strålende til en forret som pastasalat med skaldyr eller en hovedret som kulmule pocheret med hvidvin og grøntsager.

*indeholder sulfitter

2023 Attrapez-moi si tu peux, Chenin Blanc, Pays D’Oc IGP, Frankrig.

2023 Domíni Veneti Soave Classico, Soave DOC, Italien.

Drue: Chenin Blanc

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

”Fang mig hvis du kan”, siger den vakse kanin på scooteren om hvidvinen, der er lavet på 100% Chenin Blanc og 200% passion! Det familieejede vinfirma Les Domaines Auriol, har vingårde i forskellige distrikter i Sydfrankrig og er i dag en af de største spillere i Languedoc-Roussillon regionens stigende satsning på økologiske og biodynamiske vine. Chenin Blanc vinstokkene er plantet på en syd, sydøst-vendt skråning 250 m over havet. Der er masser af sol til at modne druerne og kølige vinde fra Pyrenæerne til at holde drueklaserne sund og fri for skimmelsygdom, hvilket letter arbejdet med økologisk dyrkning af frugten. Jordbunden består af sediment skyllet ned fra Pyrenæerne afvekslende med kalkrige aflejringer fra gammel havbund, som er med til at give vinen finesse.

Vinen

Chenin Blanc blomstrer tidligt og modner sent, og det giver en lang vækstsæson, som er afgørende for, at den modnes ordentligt, og druen trives bedst i et varmt, solrigt klima som man typisk finder i Sydfrankrig. Ud over sin generøse smagsfylde er Chenin Blanc kendetegnet ved mostens naturligt høje syreindhold, som er med til at give vinen rygrad og karakter. Drueklaserne høstes om natten for at bevare mostens syre og aromastoffer intakt. Efter en skånsom presning af druerne gæres vinen ved lav temperatur (14 °C). Et ophold i ståltank sammen med bundfaldet af druerester og døde gærceller er med til at øge vinens aromatiske kompleksitet. Den unge vin i glasset har en funklende grøn tone og en indbydende duft af Reine Claude blommer og honningmelon. Den let cremede mundfylde har en smagspalet med fersken, melon. kvæde og lime som slutter af med en frisk frugtsyre. En herlig vin der kombinerer behagelig frugtfylde med madvenlig tørhed.

Maden

Den scooter, som den lille kanin sider på, skal symbolisere vinens smidighed, når det drejer sig om hvilke retter vinen kan ledsage. Les Domaines Auriol har tre forslag til hvilke retter Chenin Blanc kan ”tage til ægte”. Mariage de raison:  fornufts-ægteskabet udgøres af retter med hvidt kød eller lækre tærter. Mariage de Saison: det årstids-relaterede ægteskab fremhæver asparges som mulighed. Mariage de volupté: det vellystige ægteskab frådser i alt godt fra havet eller gode gedeoste.

*Indeholder sulfitter

Drue: Garganega, Trebbiano, Chardonnay

Distrikt: Soave DOC, Italien.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Soave er et populært hvidvinsdistrikt i Veneto-regionen, som deler navn med den smukke by Soave øst for Verona. På italiensk betyder Soave også ”mild” eller ”blid”, hvilket begge er ganske træffende beskrivelser af den berømte hvidvin. Domíni Veneti er produceret af Cantina di Negrar − et vinkooperativ, der i 1933 blev stiftet af seks lokale vinbønder. Det velanskrevne kooperativ består i dag af 230 partnere, der sammen med et hold af professionelle vinmagere tilstræber at producere vin efter områdets gamle traditioner. Cantina Negrars vinmarker ligger i den originale Valpolicella Classico zone, og vinen dyrkes efter bæredygtige principper. Klimaet i Soave-distriktet bærer præg af naboskabet til Po-sletten, hvor der om efteråret stiger tågebanker op fra floden, som kan skabe grobund for angreb af råd og svamp. Her er det heldigt at druesorten Garganega, som efter reglerne skal udgøre mindst 70% af druerne til Soave, er en robust, tykskallet drue, som er vel rustet til at modstå svampeangreb. Det har også betydning, at mængden af drueklaser på vinstokken holdes nede, så druerne ikke sidder for tæt sammen.

Vinen

Druerne er høstet i slutningen af september og efter afstilkning og presning er mosten gæret ved 14-16 °C. Efter gæringen lagres den unge vin på rustfri ståltanke for at bevare dens frugt og friskhed. Garganega er rygraden i Soave og Domíni Veneti har mange af de kvaliteter, der definerer Soave Classico vinenes typicitet. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Duften har toner af æbler, mandler og lime med et pift af grønne urter. Smagen er mild og blød med en let cremet struktur men også en stimulerende frisk stil med fin frugtkarakter, sprød syre og et strejf af aromatisk bitterhed i eftersmagen. En typerigtig Soave Classico, der lever op til de kvaliteter, der har gjort denne vintype verdensberømt.   

Maden

Domíni Veneti er på hjemmebane som ledsager til antipasti, små hapsere, som en tallerken med skiver af skinke, pølse og ost, før det egentlige måltid. Men det fulde udbytte af vinens kvaliteter får man ved at servere den køligt til pastaretter med fisk og grøntsager.

*indeholder sulfitter

2023 Picpoul De Pinet, Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

2023 Riporta Pecorino, Terre di Chieti IGP, Italien

2023 Attrapez-moi si tu peux, Chenin Blanc, Pays D’Oc IGP, Frankrig.

2023 Domíni Veneti Soave Classico, Soave DOC, Italien.

Drue: Picpoul

Distrikt: Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 13%

Picpoul De Pinet er en grøn druesort der dyrkes i Languedoc og Catalonien ─ og på et vindistrikt af samme navn, hvor druen har været dyrket lige siden det 14. århundrede. Picpoul De Pinets vinmarker ligger sydøst for Montpellier bag lagunen Etang de Thau. Kysten er kendt for sin bestand af flamingoer, og vintrene her er så milde, at en del flamingoer vælger at overvintre. Den maritime indflydelse på klimaet er stærk med friske, kølige briser fra Middelhavet. Solskin er der ingen mangel på, mens det er mere småt med nedbør; kun 400 mm om året bliver det til. Det forblæste landskab har en sandet, kalkrig jordbund, hvor vinmarkerne ligger spredt mellem buskadser med lav kratvækst (garrigue) og arealer med nøgne klipper.

Vinen

Picpoul De Pinet, der opnåede den fine AOC status i 2013, er det eneste vindistrikt i Languedoc, hvor der kun laves hvidvin. Neptune er navnet på de høje, slanke flasker, som vinen aftappes i, hvor malteserkorset samt et bølge-mønstrer på flaskens hals er præget i det grønne glas. Domaine de Guillemarine har været i samme families eje i flere generationer. Vingården har de senere år undergået en betydelig renovering med opgradering af det tekniske udstyr, og de nuværende ejere har fokuseret på den form for økologisk vinavl, der kaldes ”Lutte raisonnée”, som direkte oversat betyder en kamp med fornuft. Det handler om en pragmatisk tilgang til brugen af sprøjtemidler, som ikke er totalt forbudt, men som kun bruges i små mængder når det er absolut nødvendigt, hvilket sjældent er tilfældet på grund af det tørre, blæsende klima. Den lyse vin i glasset har et grønligt skær og en blomstrende duft af lime, kaprifolium og grønne æbler. Smagen har delikate toner af grapefrugt, stikkelsbær og grønne urter, som ledsages af en forfriskende frugtsyre hele vejen frem til finalen.

Maden

Picpoul De Pinet er anerkendt som en suveræn vin til maden. En eminent ledsager til et fad østers. Den store Etang de Thau lagune er kendt for sit fiskeri samt et center for produktion af skaldyr, som bl.a. leverer halvdelen af forbruget af østers på det franske marked. Er du ikke til østers er der andre muligheder som muslinger i hvidvin, fiskeretter og Salade Nicoise.

*indeholder sulfitter

Drue: Pecorino

Distrikt: Terre di Chieti IGP, Italien

Årgang. 2023

Vol: 12,5%

Hvis navnet Pecorino lyder bekendt, skyldes det nok at Pecorino ikke alene er navnet på en grøn drue, der er udbredt på vinmarkerne midt i Italien, men også navnet på en populær, italiensk ost. Navnet på osten kommer fra det italienske ord “pecora”, som betyder får, og netop fåremælk er hovedingrediensen for Pecorino osten. Forbindelsen mellem får og druesort skyldes ifølge en lokal legende fårenes forkærlighed for Pecorino-druer, når de vandrede gennem vinmarkerne. Pecorino er en af Italiens ældste, grønne druesorter, og den dag i dag kan man finde vilde Pecorino vinranker på skrænterne i Sibillini-bjergene, et naturskønt område, nordøst for Rom. Monti Sibillini er en del af Appenninerne ─ den 1200 km lange bjergkæde ned gennem Italiens støvleskaft parallelt med Adriaterhavskysten fra Alperne i nord til Calabrien i syd. Det er et vildt landskab, men klimaet er mildt og solrigt på den side, der vender ud mod Adriaterhavet. Terre di Chieti ligger i højdedragene omkring byen Chieti ned mod lavlandet ved kysten. Den tætte beliggenhed til Adriaterhavet er med til at sikre natte-køling af druerne i de sommerhede vinmarker, hvor regnen er sparsom.

Vinen

Der er spræl i de hvide vine på Pecorino-druen, hvis små drueklaser, sammen med en lav ydelse per hektar, skaber gode betingelser for en optimal vinkvalitet. Efter høsten udblødes druemosten med skallerne i 12 timer ved 3 °C. Selve gæringen finder sted ved 12 °C, hvor 80% af mosten gæres i ståltank og 20% på egefade. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, citrus og grønne urter. Den unge vin er livlig og frisk i munden med smag af grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler samt et diskret strejf af toner fra egefadet. Den friske frugtsyre og læskende mineralitet får mundvandet til at løbe og skærper appetitten.

Maden

Pecorino udmærker sig ved sin vidunderlige friskhed, som kommer bedst til sin ret, når vinen serveres ung og kølig. En moderat alkoholstyrke gør den velegnet som aperitif, mens vinens madvenlige tørhed betyder at glasset helt naturligt kan følge med ind til bordet, hvor den vil passe strålende til en forret som pastasalat med skaldyr eller en hovedret som kulmule pocheret med hvidvin og grøntsager.

*indeholder sulfitter

Drue: Chenin Blanc

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

”Fang mig hvis du kan”, siger den vakse kanin på scooteren om hvidvinen, der er lavet på 100% Chenin Blanc og 200% passion! Det familieejede vinfirma Les Domaines Auriol, har vingårde i forskellige distrikter i Sydfrankrig og er i dag en af de største spillere i Languedoc-Roussillon regionens stigende satsning på økologiske og biodynamiske vine. Chenin Blanc vinstokkene er plantet på en syd, sydøst-vendt skråning 250 m over havet. Der er masser af sol til at modne druerne og kølige vinde fra Pyrenæerne til at holde drueklaserne sund og fri for skimmelsygdom, hvilket letter arbejdet med økologisk dyrkning af frugten. Jordbunden består af sediment skyllet ned fra Pyrenæerne afvekslende med kalkrige aflejringer fra gammel havbund, som er med til at give vinen finesse.

Vinen

Chenin Blanc blomstrer tidligt og modner sent, og det giver en lang vækstsæson, som er afgørende for, at den modnes ordentligt, og druen trives bedst i et varmt, solrigt klima som man typisk finder i Sydfrankrig. Ud over sin generøse smagsfylde er Chenin Blanc kendetegnet ved mostens naturligt høje syreindhold, som er med til at give vinen rygrad og karakter. Drueklaserne høstes om natten for at bevare mostens syre og aromastoffer intakt. Efter en skånsom presning af druerne gæres vinen ved lav temperatur (14 °C). Et ophold i ståltank sammen med bundfaldet af druerester og døde gærceller er med til at øge vinens aromatiske kompleksitet. Den unge vin i glasset har en funklende grøn tone og en indbydende duft af Reine Claude blommer og honningmelon. Den let cremede mundfylde har en smagspalet med fersken, melon. kvæde og lime som slutter af med en frisk frugtsyre. En herlig vin der kombinerer behagelig frugtfylde med madvenlig tørhed.

Maden

Den scooter, som den lille kanin sider på, skal symbolisere vinens smidighed, når det drejer sig om hvilke retter vinen kan ledsage. Les Domaines Auriol har tre forslag til hvilke retter Chenin Blanc kan ”tage til ægte”. Mariage de raison:  fornufts-ægteskabet udgøres af retter med hvidt kød eller lækre tærter. Mariage de Saison: det årstids-relaterede ægteskab fremhæver asparges som mulighed. Mariage de volupté: det vellystige ægteskab frådser i alt godt fra havet eller gode gedeoste.

*Indeholder sulfitter

Drue: Garganega, Trebbiano, Chardonnay

Distrikt: Soave DOC, Italien.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Soave er et populært hvidvinsdistrikt i Veneto-regionen, som deler navn med den smukke by Soave øst for Verona. På italiensk betyder Soave også ”mild” eller ”blid”, hvilket begge er ganske træffende beskrivelser af den berømte hvidvin. Domíni Veneti er produceret af Cantina di Negrar − et vinkooperativ, der i 1933 blev stiftet af seks lokale vinbønder. Det velanskrevne kooperativ består i dag af 230 partnere, der sammen med et hold af professionelle vinmagere tilstræber at producere vin efter områdets gamle traditioner. Cantina Negrars vinmarker ligger i den originale Valpolicella Classico zone, og vinen dyrkes efter bæredygtige principper. Klimaet i Soave-distriktet bærer præg af naboskabet til Po-sletten, hvor der om efteråret stiger tågebanker op fra floden, som kan skabe grobund for angreb af råd og svamp. Her er det heldigt at druesorten Garganega, som efter reglerne skal udgøre mindst 70% af druerne til Soave, er en robust, tykskallet drue, som er vel rustet til at modstå svampeangreb. Det har også betydning, at mængden af drueklaser på vinstokken holdes nede, så druerne ikke sidder for tæt sammen.

Vinen

Druerne er høstet i slutningen af september og efter afstilkning og presning er mosten gæret ved 14-16 °C. Efter gæringen lagres den unge vin på rustfri ståltanke for at bevare dens frugt og friskhed. Garganega er rygraden i Soave og Domíni Veneti har mange af de kvaliteter, der definerer Soave Classico vinenes typicitet. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Duften har toner af æbler, mandler og lime med et pift af grønne urter. Smagen er mild og blød med en let cremet struktur men også en stimulerende frisk stil med fin frugtkarakter, sprød syre og et strejf af aromatisk bitterhed i eftersmagen. En typerigtig Soave Classico, der lever op til de kvaliteter, der har gjort denne vintype verdensberømt.   

Maden

Domíni Veneti er på hjemmebane som ledsager til antipasti, små hapsere, som en tallerken med skiver af skinke, pølse og ost, før det egentlige måltid. Men det fulde udbytte af vinens kvaliteter får man ved at servere den køligt til pastaretter med fisk og grøntsager.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her